Test úspor a výhod žiletkového hoblovacího válce

Žiletkový válec

Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi hoblovacím válcem s klasickými HSS noži a válcem osazeným HW (SK) žiletkami? V tomto testu jsme pro vás připravili právě takové srovnání.

Mnoho řemeslníků, kteří používají srovnávací frézku a nebo tloušťkovali frézkou vybavenou žiletkovým válcem, se jednoznačně shodlo, že by již nechtěli hoblovat na stroji s klasickým válcem.

Protože nás zajímá jaká je skutečnost, udělali jsme několik testů, abychom se přesvědčili, v čem spočívají výhody žiletkového válce.

Ohoblovaná fošna, žiletkový válec

Jak si poradí jednotlivé válce se sukovitou fošnou?

Klasické hoblovací nože jsou používány mezi truhláři nejčastěji. Jde o levnou a základní variantu obrábění. Nejčastěji jsou ve válci osazeny tři až čtyři HSS nože. Počtu nožů se nemusíte obávat, menší počet neznamená horší opracování. Výrobci většinou menší počet doženou otáčkami na hřídeli a výsledek je pak shodný. Nevýhodou tohoto typu válce je složité ustavení nožů do jedné výšky (přečtěte si článek: Jak správně ustavit hoblovací nože?), které je velmi důležité pro správné opracování. K ustavení budete potřebovat přípravky, trpělivost a čas. Další nevýhodou je rychlé otupení, zvlášť při hoblování tvrdých materiálů. Poslední nevýhodou, kterou je dobré zmínit, je odpor vznikající při hoblování širokých dílců, který se úměrně zvyšuje otupením nožů a šířkou obráběného materiálu.


Hoblovací válec s noži HSS
Hoblovací válec s HSS noži
Hoblovací válec s HW (SK) žiletkami
Žiletkový hoblovací válec s HW žiletkami

Hoblovací válec osazený žiletkami poznáte na první pohled. Jsou na něm v přesně vyfrézovaných lůžkách upnuté HW (SK) žiletky ve velikosti 15x15mm. Usazení do lůžek zaručuje rychlé, snadné a přesné upnutí. Žiletky jsou seskládány ve čtyřech spirálových řadách, díky čemuž dochází ke klidnému a postupnému hoblování. Imitují se tím spirálové frézy, které jsou jedinečné v řezných vlastnostech. Pro hladký hoblovaný povrch jsou používány žiletky s rádiusovou hranou, která pomáhá k plynulému navazování mezi jednotlivými žiletkami a vytváří rovný povrch. Dosažení perfektního povrchu také napomáhá překrytí žiletek a minimalizování velikosti třísky. Díky větší tvrdosti a možnosti otočení žiletky HW (SK) nejen značně prodloužíte intervaly mezi broušením, ale také zajistíte stálou připravenost stroje pro hoblování. Když dojde k otupení některé z žiletek nebo se poškodí, jednoduše a rychle žiletku vyměníte nebo otočíte na další ostří.

Podle jakých parametrů jsme hodnotili

Při hodnocení jsme se zaměřili na kvalitu opracování povrchu v problémových místech, hlučnost stroje, výdrž ostří a s tím související sílu odporu při posuvu dílce proti hoblovacímu válci. Pro testování jsme použili nové kombinované stroje značky JET typ JPT-310 a JPT-410 seřízené z výrobního závodu. Prošli pouze očištěním od konzervačního tuku. Pro testování jsme použili smrkové fošny o šířce 200mm.

Kvalita opracovaného povrchu

Povrch dřeva hoblovaného HSS noži

Na všech hoblovaných fošnách jsou zřetelné stopy po hoblovacích nožích a to v celé šířce hoblovaného materiálu. V problémových místech, kolem suku a změnách směru vláken, došlo k vytrhání vláken do hloubky 0,8mm. Povrch je jinak rovný standardně opracovaný.

V takovém případě nelze obrobek použít, před povrchovou úpravu je nejprve třeba vzniklé prohlubně odbrousit nebo vytmelit a obrousit (pokud nebude dílec lakovaný).

Oba dva způsoby opravy prodlužují proces výroby.

 

Povrch dřeva hoblovaného HSS noži

 

Povrch dřeva hoblovaného HW (SK) žiletkovým válcem

Už na první pohled je zřetelně jasný rozdíl. Hoblovaný povrch obrobku je i v problematických místech krásně opracovaný bez odlomených třísek a prohlubní. V celé šířce nejsou znatelné stopy po obrábění.

Takto ohoblovanou fošnu stačí jednou obrousit 120G hrubým papírem a začít s povrchovou úpravu.

Na povrchu nejsou znatelné záběry žiletkami, jako tomu bývá u frézovacích hlav pod názvem „kukuřice“. Tento rozdíl je dosažen pomocí žiletek s rádiusovou hranou, které jsou osazeny na hoblovce JET.

Povrch dřeva hoblovaného HW (SK) žiletkovým válcem

Hlučnost stroje


Hlučnost stroje můžeme posoudit nejlépe podle hodnot uvedených v manuálu přímo výrobcem a také podle osobního dojmu.

Hlučnost uvedená v manuálu se liší podle typu operace (srovnávání nebo tloušťkování) v chodu na prázdno a v záběru (volnoběžné otáčky nebo odebírání materiálu). Všeobecně se ale dá podle hodnot v manuálu i pocitově zjistit, že stroj s žiletkovým válcem má při volnoběžných otáčkách i při ubírání materiálu poloviční hlučnost proti nožovému válci s třemi HSS noži.

Manuál srovnávací a tloušťkovací frézka

Příklad hlukové hladiny při srovnávání
(podle EN3746):

Stroj s noži HSS
Volnoběžné otáčky LwA 89,8 dB(A)
Provozní otáčky LwA 101,8 dB(A)

Stroj s žiletkami HW (SK)
Volnoběžné otáčky LwA 80,7 dB(A)
Provozní otáčky LwA 87,8 dB(A)

 

Pokud srovnáme tyto papírové hodnoty, tak zejména při zátěži se tento rozdíl zdá značný. Bude to tak i ve skutečnosti? Nejprve jsme vyzkoušeli stroj s žiletkovým válcem v šíři 410mm, který je největší verzí kombinované srovnávačky s protahem od firmy JET a byli jsme velice překvapeni, jak dokáže být 350 kg těžký stroj málo hlučný. Proti tomu jsme vyzkoušeli stroj s HSS noži v šíři 310mm a nevěřili jsme jak značný je tento rozdíl. Větší a o 100mm širší stroj je zjevně tišší. Stejný výsledek se dostavil i při hoblování. Stroj osazený žiletkovým válcem je značně tišší a práce s ním se tak stává daleko komfortnější.

Hoblovací válec

Výdrž ostří a celkový dojem

Výdrž ostří jsme z časových důvodů nemohli naplno vyzkoušet, a proto budeme vycházet ze zkušeností použitého materiálu. V tuto chvíli proti sobě stojí nože z materiálu HSS tzv. rychlořezné oceli a žiletky z materiálu HW (SK) tzv. tvrdokovu.

U HSS nabízíme dvě tvrdosti nožů označované jako dřevo a dřevo PLUS, které jsou tvrdší a mají delší výdrž, přesto HM (SK) žiletky mají 4x delší životnost jednoho ostří. Žiletky osazené v testovaném stroji JET se dodávají v jedné tvrdosti - 1650 HV10.

U HSS nožů je běžné, že neopotřebujete ostří v celé délce stejnoměrně, nebo se nůž vyštípne, vždy ale musíte brousit celou šířku a celou sadu nožů, aby nedocházelo k nevyvážení. Oproti tomu má žiletkový válec výhodu, že měníte nebo pootáčíte ostří pouze v části, kterou máte otupenou nebo vyštípnutou. Pokud dojde k vyštípnutí nože, je třeba vyměnit nůž, případně celou sadu. Tedy musíte mít vždy rezervní nože. U žiletek postačí žiletku jednoduše otočit a můžete hoblovat dál.

Opracovaná fošna hoblovacím válcem
Při posouzení práce mezi strojem osazeným noži HSS a strojem s HV žiletkovým válcem je tento rozdíl patrný zejména při větší šířce obrobku. Lehkost s jakou žiletky odebírají materiál, je nepopsatelná. Při posuvu obrobku je třeba vynaložit daleko méně síly a celkový dojem z práce jednoznačně vyznívá pro stroj s žiletkovým válcem.

Ceny nožů a žiletek v číslech

Dříve nebo později je zapotřebí provézt výměnu nožů nebo žiletek u obou typů hoblovacích válců. Jak jsme již psali v předchozím odstavci o tvrdosti materiálů, úplné detailní srovnání nelze provézt. Proto si vyzkoušíme na obecném příkladu propočítat, kolik může stát provoz při nejčastěji využívané šířce válce 200mm.

Přehled osazení válců na běžném kombinovaném stroji:

HSS nůž má délku cca 400mm, po obvodu jsou 4 nože. I při využití šířky pouze 200mm, v případě, kdy se něco stane s jedním z nožů, je třeba vyměnit nebo brousit všechny čtyři nože.
HSS hoblovací nože


HW žiletka má rozměr 15x15 mm a v šířce 200mm je osazeno cca 30ks žiletek. V případě pokud se něco stane s jedním i více ostřím je vždy možnost žiletky pootočit a pokračovat v práci.
4x delší životnost ostří a 4 ostří na každé žiletce dávají 16ti násobné využití oproti nožům HSS.
HW žiletky


Příklad:
Cena osazení 4 ks HSS nožů na válci: 1800,- Kč bez DPH
Cena jednoho broušení čtyř hoblovacích nožů: 374,- Kč bez DPH (brousit se musí všechny nože po celé délce)
Cena osazení žiletkového válce v délce 200mm (30ks žiletek): 4350,- Kč bez DPH

Teoretickou výdrž stanovíme např. 100m (teoretická informace pro výpočet)!

Nože HSS - průměrný počet broušení 20x po dobu životnosti
Teoretická celková výdrž: 20 x 100m = 2000m

Žiletky HW – 4x delší životnost a 4 ostří na každé žiletce
Teoretická celková výdrž: 4 x 4 x 100m = 1600m
 

Propočet ceny 1m hoblování:

Válec s HSS noži
Celkové nahoblované metry po dobu životnosti nožů: 2000m
Celkové náklady: sada nožů 1800Kč + cena za broušení 20 x 374Kč = 7480Kč
Výpočet: (1800Kč + 7480Kč) / 2000m = 4,64 Kč/1m

Válec s HW (SK) žiletkami
Celkové nahoblované metry po dobu životnosti žiletek: 1600m
Celkové náklady: 30ks žiletek 4350Kč
Výpočet: 4350Kč / 1600m = 2,72 Kč/1m

Jsou různé varianty počtu nožů na válci, různé ceny nožů podle výrobce stroje atd., ale i v různých kombinacích se stále pohybujeme v průměru na 40% úspoře při používání žiletkového válce!

Závěr a hodnocení

Když se vrátíme na začátek tohoto článku k tvrzení mnoha řemeslníků, kteří vyzkoušeli nebo již využívají hoblovací frézku s žiletkovým válcem, naprosto nyní chápeme jejich pohled. Nejen, že uživatel dostane vyšší komfort při práci a nižší hlučnost, navíc úplně odpadne zdlouhavé ustavování hoblovacích nožů.
Nejvíce překvapivé zjištění však je úspora 40% na ohoblovaném metru v provozních nákladech. A to je jistě silný argument.


Všechny testy jsme prováděli na kombinovaných strojích značky JET.

Srovnavací a tloušťkovací frézka

Přijďte se podívat na IGM prodejní center v Tuchoměřicích a přesvědčte se na vlastní oči i uši.



Související produkty

Zpět na seznam článků