Důraz na detail a řemeslné zpracování mě posouvá kupředu

Truhla

Jsme rádi, že vám můžeme zprostředkovat zkušenosti a hodnocení strojů JET od našeho dlouholetého zákazníka, precizního řemeslníka a dlouholetého uživatele strojů JET. Bude to téměř pět let, kdy poprvé přišel do našeho prodejního centra a zajímal se o stroje a vybavení truhlářské dílny. 

Tehdy končil vysokou školu a občas ještě dojížděl do Brna na fakultu. Přitom si zařizoval a vybavoval dílnu. Je nám potěšením vám představit Petera Kovácse, který vystudoval elektrotechniku na VUT v Brně, a přesto se od roku 2012 věnuje profesionálně svému koníčku, truhlařině. Pracuje skoro výhradně s masivním dřevem, z něhož vyrábí snad vše, od malých rámečků přes veškerý nábytek, různé bytové doplňky až po schodiště nebo kuchyňské linky. U každého výrobku klade velký důraz na detail a na kvalitní řemeslné zpracování.


Prvním strojem, který si zakoupil od značky JET, byla dvouválcová bruska. Ještě dnes si pamatuji, jak jsme téměř dvě hodiny v prodejním centru brusku testovali. Již při tomto testování bylo zřejmé, že pan Kovács má jasnou představu o tom, co od stroje potřebuje.

 

Dvouválcová bruska JET v dílněDvouválcová bruska DDS-225

Proč jsem ji koupil? Potřeboval jsem stroj na kalibraci a hloubkové broušení masivu. Jelikož všechny moje hoblovky, starší i novější, mají klasický hoblovací válec, ne žiletkový, musel jsem řešit problém vytrhávání vláken, zejména u dřevin s komplexní texturou (typicky dřeňové a středové fošny a desky dubu, jasanu, ořešáku, ale také místa kolem suků, rozdvojení kmene atd.). K pořízení mě přesvědčila dostatečně robustní konstrukce stroje vhodná i pro hloubkové broušení spárovek větších rozměrů.

I po letech jsem spokojený s výbornou přesností, která je podle mých zkušeností lepší než 0,1 mm v celé šířce 600 mm.

Zároveň na stroji oceňuji jednoduchost údržby a nemůžu zapomenout na poměrně snadnou výměnu brusných pásů. Pro své potřeby bych občas ocenil lehce výkonnější motor. Někdy brousím delší dílce a tehdy bych uvítal přídavné stoly, které prodlouží pracovní plochu.
Jinak je to šikovný, jednoduchý, rozměrově kompaktní a cenově dostupný stroj, který se hodí do malých provozů. Vlastním ho tři roky a velmi rychle se stal v mé dílně nepostradatelným. Opravdu mě překvapila velmi dobrá přesnost, kterou nabízí. Škoda, že se nevyrábí ve verzi s oscilací.
 

Hranová bruska JET v dílněHranová bruska OES-80CS

Proč jsem ji koupil? Malá pásová bruska přichycená k pracovnímu stolu není zrovna ideální pro hranové broušení rámečků, šuplíků nebo například pro výrobu šablon. S touto bruskou mohu brousit hrany bez problému, a to i na delších dílcích.

Hlavní výhody, které tato bruska nabízí, je oscilace a přídavný litinový stůl, který využívám pro broušení tvarových dílců.

Když potřebuji brousit pod úhlem, jednoduše změním úhel přímo na agregátu a dílec mi zůstává ve vodorovné poloze na litinovém stole. Nastavený úhel doporučuji vždy kontrolovat pomocí úhelníku, obzvlášť pro 90°.

 

Protahovačka JET v dílně

Protahovačka JWP-12

Proč jsem ji koupil? Tuto tloušťkovačku jsem pořídil pro malé projekty. Je to malá kompaktní protahovačka se slabším motorem, plechovým stolem a základní stupnicí na odečet výšky protahování. Není to špatná protahovačka, ale motor je slabý, a proto nastavuji úběr do 0,5 mm. Je to stroj, který je vhodný také na převoz na montáž.

 

Stolní válečková oscilační bruska JBOS-5

Proč jsem ji koupil? Potřeboval jsem ji pro výrobu šablon, broušení dílců se složitými tvary. Hlavní výhodou této brusky je oscilace, která pomáhá docílit lépe vybroušeného povrchu než v případě stroje bez oscilace.

Ze začátku jsem si musel zvyknout na menší stůl, který však lze v případě potřeby svépomocí snadno rozšířit.

Průměry standardně dodávaných válečků končí na průměru 50 mm. Dále je v nabídce průměr 75 mm, ale ten je třeba si zvlášť dokoupit. Dnes bych se již rozhodl jinak a namísto této malé brusky bych zakoupil větší model JOSS-S. Ten by byl pro mě lepší.

 

Kotoučová bruska JDS-12

Proč jsem ji koupil? Z důvodu nedostatku prostoru jsem musel prodat starou litinovou dvoukotoučovou brusku o průměru 80 cm a potřeboval jsem za ni náhradu, ale už menší. Tato čelní bruska splnila všechny mé požadavky, plně litinový stroj, je kompaktní a praktická ke každodennímu použití. Mohu ji plně doporučit.
 

srovnávačka JET v dílněSrovnávačka/protahovačka JPT-310

Proč jsem ji koupil? Měl jsem malou kombinaci srovnávačka/protah a potřeboval jsem o něco větší a tužší stroj. Také jsem chtěl, aby stoly byly litinové (můj první stroj je měl hliníkové) a aby se daly odklápět současně.

Na základě zkušeností oceňuji litinové stoly, výškově stavitelné jak na vstupu, tak na výstupu.

Ve srovnání s mojí první mašinou byla tato hoblovka velký krok dopředu. Litinové srovnávací stoly namísto hliníkových, žádné oddělávání pravítka při přechodu ze srovnávání na tloušťkování a hlavně  žádné opětovné nastavování pravého úhlu na pravítku, váha 230 kg místo 80 kg… Jen občas bojuji s krátkými stoly, 1 400 mm je na srovnávání dlouhých dílců málo. Ideálně by měly mít alespoň 2 000 mm. Tato hoblovka je perfektní do malých dílen a v mém případě skvěle doplňuje řadu starých velkých strojů, které používám v případě, kdy je to nevyhnutelně nutné. 
 

Dlabačka ostrohranná 719A

Proč jsem ji koupil? Používání kolíkových spojů u rámových konstrukcí (dveře, dvířka), respektive u stolů, židlí a podobně, považuji za nevhodné, nedostatečně silné. Všechny tyto spoje už od začátku dělám „čep a dlab“. Za poslední rok jsem tento stroj částečně nahradil čepovací frézkou Festool Domino XL 700, i tak ale najde v mé dílně uplatnění. Na stroji oceňuji masivní litinový stůl, který je pohyblivý ve dvou směrech a je veden v rybinách. Občas mi připadá, že by si stroj zasloužil výkonnější motor. Určitě doporučuji používání kvalitních vrtáků, které se musí udržovat ostré.

 

Filtrování vzduchu JET v dílněFiltr vzduchu AFS-1000B

Proč jsem ho koupil? Malá verze filtru vzduchu by jistě nestačila ani na tak malou dílnu, jakou mám já.

Tento filtr je dostatečně výkonný a účinný.

Maximálně mi vyhovuje jeho výkon a možnost nastavení tří rychlostí ventilátoru. Po asi dvou letech mi odešla ovládací elektronika, kterou jsem následně nahradil primitivním, ale naprosto funkčním čtyřpolohovým přepínačem. Dálkové ovládání ani časovač mi nechybí, i když to bylo příjemné a pohodlné.
 

Vyzkoušejte stroje JET i ve své dílně a na své projekty.

Peter Kovács s jeho výrobky

Peter Kovács
kovacspeter@seznam.cz



Související produkty

Zpět na seznam článků