Jak efektivně nanášet disperzní lepidlo 

Nanášení disperzního lepidla

Jak nanášet disperzní lepidlo efektivně a profesionálně?

Už jste přemýšleli o ideální technologii efektivního nanášení disperzního lepidla? Pro inspiraci jsme nahlédli pod pokličku firmě TON, zabývající se výrobou ohýbaných židlí. Zaměřili jsme se na dílnu, ve které lepí jednotlivé díly a ručně montují židle do finální podoby. Každý den a celou směnu tam několik dělníků lepí části židlí disperzním lepidlem. K tomuto účelu používají tlakové dávkovače lepidel od českého dodavatele IGM nástroje a stroje.

Nejčastější využití dávkovačů

Dávkovač lepidla je v podstatě tlaková nádoba s přípojkou na kompresor, tlakoměrem, bezpečnostním ventilem, plastovou nádobou, ve které je disperzní lepidlo, a ústím pro vypouštění, k němuž je možno připojit až čtyři dávkovací pistole s hadicemi. Ve firmě TON mají vždy připojené dvě až tři pistole, a to podle pracovních míst na montáži.

Práce s dávkovači

Práce s dávkovači je snadná a jednoduchá. Ve firmě TON se osvědčily tlakové dávkovače s objemem 8 kg lepidla. Dávkovač je při dodání hned připravený k použití. Stačí nalít lepidlo do vnitřní tlakové nádoby, zavřít víko a připojit kompresor, jímž vytvoříte tlak v nádobě. V základní výbavě dávkovače je dávkovací pistole s univerzální tryskou, kterou ve firmě TON používají nejčastěji. Dále je možné dokoupit širokou škálu nástavců pro speciální využití.

Výhody dávkovačů

Hlavní výhody dávkovačů jsou snadná aplikace lepidla, nastavení dávky, široká škála nástavců. Nelze opomenout ani to, že v tlakové nádobě můžete lepidlo skladovat do dalšího pracovního dne. Výhodný je také bezúdržbový a bezproblémový provoz dávkovače. Je pouze třeba občas pročistit dávkovací pistoli a trysku, přestože se odkládají do nádobky s vodou, která se dodává v základní výbavě.

Přínos pro firmu

Přínos používání tlakových dávkovačů je v tom, že usnadňují starost o lepidlo, jeho uschování a dávkování. Zároveň máte více pod kontrolou jeho spotřebu. Práce s dávkovačem je snadná, urychluje a zpřesňuje nanesení lepidla na požadované místo. Tím se zrychluje celá montáž a výroba. V dnešní době se bez tlakových dávkovačů při lepení spousta firem již neobejde.

Jsme rádi, že si tlakové dávkovače ve firmě TON oblíbili a využívají je při výrobě každý den.

Tlakové dávkovače jsou vhodné i pro malé zakázkové dílny. Nejsou výsadou pouze výrobních fabrik. Je jen třeba objevit jejich výhody ve vlastní dílně, jak se to stalo ve firmě TON.



Související produkty

Zpět na seznam článků