Jak správně nastavit manuální olepovačku

Ruční olepovačky hran IGM

Ruční olepovačky hran jsou praktickým strojem pro malé a střední truhlářské provozy nebo řemeslníky. Hodí se také na montážní práce, a především ulehčí při olepování obloukových dílců i dílců s olepovanou hranou pod úhlem +/-15°.

Velkou předností olepovaček IGM je široké spektrum jejich využití i variabilita použití hran (ABS, PVC nebo dýhové hrany , šířky 10 – 65 mm, a tl. 0,4 – 3 mm). V neposlední řadě také mobilita, a to díky nízké hmotnosti a kompaktním rozměrům.

Aby byla olepená hrana pevná, je třeba mít ruční olepovačku perfektně seřízenou, v následujícím článku vám tedy poradíme jak ji nastavit a správně používat.


Ruční olepovačky hran IGM

Jak nastavit teplotu lepidla

Termostat doporučujeme nastavit na 140 °C, lepidlo se rozehřeje na provozní teplotu za 4-5 min.

V případě, že olepujete ve studené dílně, můžete teplotu zvýšit na 150 °C, jinak by mohlo docházet k příliš rychlému tuhnutí lepidla a následně k malé pevnosti hrany na dílci. Tuto teplotu ale nepřekračujte, došlo by k přetavení lepidla, které poté ztrácí svoji pevnost.

Při dosažení teploty 120 °C můžete naprázdno spustit posuv stroje, urychlíte tím roztavení a promíchání lepidla.


Ruční olepovačky hran IGM

Nastavení výšky vodiče pásky

Pro správné nastavení výšky vodiče pásky použijte měrku na levé straně vodiče a pásku sevřete mezi měrku a stůl olepovačky. Nyní máte správně nastavenou výšku vodiče pásky tak, aby nedocházelo k jejímu brzdění ani k nežádoucímu zvedání.


Tavné lepidlo pro IGM olepovačky

Jaké používat lepidlo a jaký je mezi nimi rozdíl

Pro správné fungování ručních olepovaček je nutné použít nízkotavná lepidla IGM – záměna za jiné lepidlo s odlišnými hodnotami vede k nekvalitnímu nalepení hrany a v některých případech i poškození olepovačky.

Pozor na obdobná tavná lepidla - jejich tavná teplota bývá mnohdy vyšší a jejich použití v olepovačce IGM může způsobit zanesení nanášecího systému a poškození stroje.

Další důležitý faktor tavných lepidel je rychlost nanášení. Olepovačky IGM mají rozsah rychlosti posuvu 2-6m/min., ale některá lepidla jsou určena pro vysoké posuvné rychlosti až 10-20 m/min. Tato lepidla jsou určená pro strojní olepování a nejsou vhodná pro ruční olepovačky.

Ruční olepovačky hran IGM
Ruční olepovačky hran IGM

Jak seřídit nanášení lepidla na hranu

Pokud je olepovačka správně seřízena, mělo by být lepidlo nanesené po celé šířce hrany v souvislé vrstvě a bez větších přetoků přes okraje. Pokud je na hraně malá, ale souvislá vrstva lepidla, nebo je lepidla až příliš mnoho a přetéká, je potřeba množství lepidla upravit pomocí seřizovacího otočného ovladače (viz foto 1). Tímto ovladačem lze manipulovat jen když je lepidlo zcela roztavené, v opačném případě by mohlo dojít z poškození seřizovacího šroubu.

 

Pokud není lepidlo na hraně nanesené rovnoměrně v celé výšce hrany, je potřeba ještě upravit přítlak hrany pomocí dvou šroubů na zadní straně olepovačky (viz foto 2 a 3). Přítlak nastavujte postupně po jedné otáčce šroubu přítlaku a poté vždy otestujte nastavení na vzorku.

Ruční olepovačky hran IGM
Ruční olepovačky hran IGM

Jak správně používat rohový přítlak

Pokud olepujete dílec s rohovým výřezem je potřebné použít rohový přítlak, který je součástí balení olepovaček IGM.

Přítlak připevněte pomocí šroubu na základnu olepovačky. Pro správné přilepení vnitřního rohu je dobré snížit rychlost posuvu a počkat na vyjetí pásky až do rohu. Přítlakem pevně tlačte proti hraně, aby byl spoj co nejkvalitnější. Olepovat lze pouze zprava doleva, olepte tedy nejprve levou stranu rohu, poté dílce otočte o 180° a olepte zbývající část.


Ruční olepovačky hran IGM

Proč je důležité používat držák pásky

Pro kvalitní nanášení hrany použijte zásobník pásky 142-BC25, který velmi zjednoduší práci s olepovačkou.

Páska je uložena v zásobníku a nepřekáží, nerozmotává se a nehrozí její poškození.

Při olepování dýhou je držák pásky prakticky nezbytný, bez pevného držení by se vám totiž křehká dýha lámala. Zásobník vám významným způsobem zefektivní práci s olepovačkou.


Ruční olepovačky hran IGM

Kdy je potřeba olepovačku upnout do stolku

Stůl pro ruční olepovačky je užitečný při olepování menších dílů, například čela zásuvek, policové dílce nebo dílce malých korpusů. Olepovačka upnutá ve stolku vám také umožňuje olepovat velmi tenké nebo zakřivené dílce s mnohem lepším citem než při ručním olepování. Hodí se také tam, kde by bylo vakuové upnutí problematické.

Olepovací stůl je vybaven elektrickou zásuvkou s vypínačem, což umožňuje pohodlně zapínat a vypínat olepovačku během práce. Ke stolu lze také během pár minut připojit IGM PD80 ohraňovací frézku. Přilepenou nábytkovou hranu potom můžete rychle, pohodlně a čistě zarovnat nebo zaoblit rádiusem. Součástí stolku jsou zastřihovací pákové nůžky, kterými snadno zastřihnete i 2mm hranu a sada chytrých magnetických podložek, ta vám umožní podložit dílec bez rizika poškrábání povrchu. Olepovací stůl je vybaven i otočným zásobníkem pásky, který je seřiditelný podle navíjecích průměrů a snadno pojme desítky metrů nábytkových hran.



Související produkty

Zpět na seznam článků