Jak správně používat lamelovačku

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - práce

Lamelovací frézka je na trhu již léta. První lamelovačka byla vyrobena na začátku šedesátých let švýcarským truhlářem Hermannem Steinerem. Základní princip tohoto stroje je velice jednoduchý. Jde o stroj příbuzný úhlové brusce, ale místo řezného nebo brusného kotouče se do něj upne drážkovací kotouč s HM zuby a přidá se stolek s několika pravítky.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - historie
Jeden z prvních modelů lamelovací frézky vyrobený ve Švýcarsku

Hlavním úkolem lamelovaček je rychlé, jednoduché a kvalitní spojování nábytkových dílců, ale i vyspravování vad dřeva.

Jak lamelovačku využít na maximum co nejdéle?

Motor s nástrojem se posunuje ve stole po opracované hliníkové ploše, proto doporučujeme kluzné části pravidelně kontrolovat, zda jsou namazané.

Abyste zajistili správný chod stroje, před použitím vždy mírně namažte kluzné části lamelovačky. 

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - promazání

Lamelovačku lze použít pro spojení dvou desek nakolmo nebo narovno, ale hlavním smyslem spoje na lamely je možnost přesného zarovnání přední hrany korpusu. Za předpokladu, že byl spoj vytvořen správně, bude jeho konečná pevnost dostatečně silná. Při použití velkého množství lamel by mohlo dojít ke snížení pevnosti a vytvoření dalších problémů, což by vám pouze přidalo práci navíc. Největší výhodou lamelovačky je tvorba 90° spojů. Lamelky jsou vhodné i pro výrobu všech typů korpusů a vsazených příček. Většina z nich má možnost nastavení stolu pod úhlem 45°. Při práci s lamelovačkou je třeba dbát na to, aby byla perfektně srovnaná. Pokud jsou drážky jen o zlomek vedle, chyba se zdvojuje a výsledný spoj rozhodně nebude přesný. Malé nesrovnalosti při úvodním nastavování způsobují skoro všechny chyby, na které můžete narazit. K eliminaci právě těchto základních chyb existuje několik rad pro zjednodušení a zefektivnění práce.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - sklopný doraz

1. Lamelovací kotouč nemusí být přesně vycentrován podle tloušťky materiálu, stačí zhruba odhadnout střed. Některé sofistikovanější nástroje nabízejí možnost srovnání kotouče na střed, což se hodí při spojování tenčích prken. Lamelovací frézka Fachmann nabízí šest přednastavených hloubek řezu, což je velice užitečná vlastnost.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - hloubkový doraz

2. Není třeba se obávat, že se netrefíte do přesně vyznačených linek, protože lamely jsou mírně volné a umožňují spojované dílce před lepením poupravit.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - vycentrování

Spoje nemusí být umístěny s naprostou přesností a nesrovnalost mezi dvěma otvory není problém. Jediné, na co je třeba si dávat pozor, je blízkost drážky u kraje dřeva. Spoj by pak nedržel tak, jak má.
 

Vodicí a pomocné nástroje

Za pomoci zbytků dřevotřísky nebo kousků, které se vám válejí po dílně, si můžete vytvořit užitečný nástroj, který vám pomůže frézovat spoje do plochy od základny stolu, a ne podle pravítka.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - vodící a pomocné přípravky

Umožní vám to také použít obě ruce při lamelování – jednu držíte na rukojeti, zatímco druhou posouváte nástroj do řezu. Díky tomu máte nad výsledkem plnou kontrolu. Většinou je potřeba držet jednou rukou dílec a druhou rukou stroj. Na prvním obrázku můžete vidět pevně upevněný dílec „A“ k pracovnímu stolu a nástroj, zatímco dílec „B“ je postaven vertikálně a opřen o nástroj, který zajišťuje potřebnou oporu při druhém řezu. Jak můžete vidět, zobrazený spoj je perfektně zarovnaný.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - postup práce

Může se zdát, že vytvoření spoje vložené příčky do korpusu lamelovačkou je náročné. Lze jej ale jednoduše vyřešit vytvořením páru pevných a přesně vyrobených úhelníků (levý a pravý), které upevníte na plochu, kde budete spoj vytvářet.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - pomocné úhelníky

V následujícím případě vytváříme drážku v dílci „C“ za použití nástroje stejně jako v dílci „A“. Poté upneme vyrobený úhelník na dílec „D“ tak, aby byl zaražený o přední hranu, ležel na vnitřní ploše a nástroj vymezoval pozici spodní strany police na straně. Šablona nám tedy pomůže navést rovinu řezu a definovat přesné místo pro polici.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - spoj do plochy

Lamelovačky se dodávají s posuvným pravítkem pro případ, že budete pracovat s většími kusy dřeva a nebudete moci takový nástroj použít. Stejně jako předtím je dobré při drážkování použít obě ruce, jednu na motoru a druhou na rukojeti. Pokud pracujete s lamelovačkou ve vertikální pozici, nezapomeňte upevnit odsávání, piliny by vám totiž mohla nafoukat přímo do očí.

Odsávání

Všechny stroje jsou vybaveny otvorem pro odsávání. Práce bez řádného odsávání může způsobit jejich ucpání až překvapivě rychle a následné čištění vás bude zbytečně zdržovat.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - odsávání
 

Spojovací lamely

Spojovací lamely se dodávají v řadě velikostí podle typu použití, hloubku lze nastavit jednoduše na lamelovačce. Lamely jsou během výroby stlačeny a v drážce „létají“, pokud jsou do ní vloženy zasucha. Přidáním lepidla způsobíte okamžité nafouknutí lamel, proto je pro jejich skladování důležité suché prostředí. Skladovat byste je měli ve vzduchotěsné nádobě spolu s pytlíkem silikonového gelu nebo pár kousky rýže, které nasají přebytečnou vlhkost vzduchu.

Lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K - Spojovací lamely
 

Opravení chyb

Čas od času se samozřejmě vloudí nějaká ta chybka při tvorbě spoje, není se ovšem čeho bát. Do řezu vlepte lamelu a po vyschnutí ji řádně zařízněte. Poté můžete znovu vytvořit drážku ve správné pozici.

Slovo na závěr

V uplynulých letech byla snaha lamelovačku nahradit jinými spojovacími systémy. Přesto zůstává spolehlivým společníkem pro rychlou a velice úspornou tvorbu spojů. Pokud vám ještě žádná ve skříňce s nástroji neleží, rozhodně neotálejte a jednu si z naší nabídky pořiďte.
 

Při tvorbě článku byla použita lamelovací frézka IGM Fachmann MJS104K.
Pro kvalitní lepený lamelový spoj IGM doporučuje použít lepidlo na dřevo Titebond Extend.



Související produkty

Zpět na seznam článků