Jak správně ustavit hoblovací nože?

Jak ustavit hoblovací nože

V tomto článku vám ukážeme jak jednoduše ustavit hoblovací nože pomocí praktických přípravků.

ustavení hoblovacích nožů

Ještě v dnešní době se používají zastaralé a nepřesné metody ustavování hoblovacích nožů. Nejméně přesný způsob, se kterým jsme se setkali, je ustavování pomocí laťky položené na zadním stole frézky. Nožem v hoblovacím válci se posouvá nahoru nebo dolů tak dlouho, až při pootočení válcem dojde k posunutí laťky o jeden centimetr.

Další, o něco modernější a přesnější způsob je takzvané „véčko“ s magnety, které samozřejmě práci značně ulehčují. Použitím této metody se nože dají nastavit alespoň na stejnou výšku.

Další možnosti nastavování pak vyžadují specifické hoblovací nože nebo speciální úpravy na nožovém válci. Jsou to například systémy, které pomocí pružin přímo v hlavě nožové hřídele vytlačují hoblovací nůž. Problém je, že pružiny se po krátké době opotřebí a nejsou již funkční. Navíc se snadno zanášejí prachem a třískami. Dalším způsobem je nastavení hoblovacích nožů pomocí drážek zafrézovaných v noži. Tyto drážky však snižují pevnost nože a v nejužší části jsou náchylné k ulomení. Další nevýhodou takových řešení je vyšší cena, a to buď přímo stroje, nebo speciálních hoblovacích nožů.

 

 

Konec zdlouhavému nastavování

Neustále se zvyšující nároky na kvalitu povrchů si žádají přesné, rychlé a kvalitní ustavení hoblovacích nožů ve válci. Jedním z nejlepších a nejpřesnějších nástrojů je magnetický ustavovač hoblovacích nožů značky IGM Professional, typ MUN-001. Pomůže vám snadno, rychle a hlavně přesně nastavit běžný hoblovací nůž do požadované polohy. Hlavní výhodou je nastavení všech nožů do stejné požadované výšky díky mikrometrické stupnici. Pokud by totiž byl každý nůž v jiné výšce, hobloval by pouze ten nejvýše položený. Potom by došlo k jeho rychlému otupení a hoblovaný povrch by nebyl hladký a rovný. S ustavovačem IGM Professional se vám to stát nemůže.

ustavení hoblovacích nožů

Práce s ustavovačem a jeho správné nastavení vůči válci a stolům

Ustavení vůči hoblovacímu válci

Magnetický přípravek upněte na hoblovací válec tak, aby byl magnet nad tělem válce a potom nastavitelným šroubem otáčejte tak, aby se magnet přichytil na válec. Tím zjistíte nulovou výchozí hodnotu výšky magnetu. Stejný postup proveďte na obou přípravcích a magnet zaaretujte na nulové hodnotě.

Do drážky v hoblovacím válci vsaďte nabroušený nůž a upínací klín a přípravky připevněte na začátek a konec válce tak, aby magnety držely nůž ve stejném místě, přípravky srovnejte tak, aby byly kolmé k ose válce.

Odaretujte přední přípravek a pomocí šroubu zvedněte nůž nad úroveň válce maximálně o 1,1 mm, což je evropská norma pro bezpečný ruční posuv materiálu. Jedna celá otáčka zvedne nůž o 1,5 mm. (doporučujeme nůž nastavit cca o 0,7 mm nad nulovou úroveň válce)

Na této hodnotě opět přípravek zaaretuje a stejnou hodnotu nastavte i na přípravku na druhém konci válce, přípravek zaaretujte a utáhnete všechny šrouby na upínacím klínu.

S již nastavenou hodnotou na přípravku upevněte i další hoblovací nože ve válci.

ustavení hoblovacích nožů

Ustavení vůči stolům

Magnetický přípravek připevněte na plochu stolu a nastavte výšku středního magnetu tak, aby se dotkl plochy stolu a poté výšku zaaretujte šroubem, nyní je magnet v nulové pozici vůči stolům. Stejně nastavte i druhý přípravek. Přípravky odepněte a do drážky vložte nabroušený nůž a upínací klín. Přednastavené přípravky upněte na válec tak, aby levý magnet byl na výstupním stolu, pravý magnet na vstupním stolu a aby střední magnet stabilně držel hoblovací nůž. Stejně upněte i druhý přípravek na konec válce.

Přípravky odaretujte a pootočením stavícího šroubu o jednu otáčku přenastavte výšku nože na přípravku, na této hodnotě opět přípravek zaaretuje a stejnou hodnotu nastavte i na přípravku na druhém konci válce, přípravek zaaretujte a utáhnete všechny šrouby na upínacím klínu. S již nastavenými přípravky upevněte i další hoblovací nože ve válci, stavitelnými šrouby už neotáčejte, aby byly všechny nože nastaveny do stejné výšky. Nakonec můžete provézt kontrolu nastavení nožů pomocí rovného malého hranolku, který by se měl pootočením válce ve směru hoblování posunout přesně o 4 mm na začátku i na konci válce.

ustavení hoblovacích nožů
ustavení hoblovacích nožů

Závěrem

Magnetické ustavovače IGM Professional MUN-001 jsou ideálním nástrojem do všech truhláren, údržbářských provozů i kutilských dílen. Tento praktický nástroj se dodává v dřevěné krabičce s návodem k použití. Tělo ustavovače je vyrobeno z odolného plastu a vybaveno silnými magnety. Ovládací elementy jsou z kvalitní mosazi a kovové části jsou pozinkovány proti korozi. Sadu dvou kusů magnetických ustavovačů IGM Professional můžeme jen doporučit.



Související produkty

Zpět na seznam článků