Lepidla Titebond si získávají své příznivce v ČR již rok a půl

Test lepidlo Titebond

Lepidla Titebond si získávají své příznivce v ČR již rok a půl. Není to tím, že by se tak krátce vyráběly, ale daly se zakoupit pouze v USA nebo v Německu. I přes špatnou dostupnost si lepidla Titebond v zahraničí objednávali nejen výrobci hudebních nástrojů, ale všichni ti, kteří lepidla poznali a měli možnost si je vyzkoušet v praxi.

2013-11-26 titebond-na-ledu mrazak


V dnešním článku si vyzkoušíme jak působí mráz na lepidlo Titebond Ultimate.
Dali jsme Titebond k ledu na 3,5hod. Zajímá Vás, co s lepidlem udělá mráz -5°C? Blíží se zima a v tomto období většina dovozců disperzních lepidel na dřevo raději lepidla nezasílá z důvodu přemrznutí, které se může projevit hrudkami v lepidle, snížením pevnosti, oddělením složek v lepidle.

Test s lepidlem Titebond III Ultimate

1) Vložení lepidla Titebond do mrazáku
Vzorek lepidla Titebont 37 ml jsme vložili na 3,5 hod do mrazáku přímo na led. V mrazáku po celou dobu bylo -5°C. Malý vzorek pomohl k rychlému zchlazení a k co nejdelšímu vlivu stabilního chlazení.

2013-11-26 titebond-na-ledu teplomer
2013-11-26 titebond-na-ledu mrazak-teplomer

2) Otestování konzistence lepidla po vyjmutí z mrazáku
Po 3,5hod jsme vzorek vyndali a zkoušeli jeho vlastnosti. Konzistence lepidla byla stejná, bez znatelných změn v tekutosti. V lepidle nejsou žádné zmrzlé částice, žádné žmolky, nedošlo ani ke změně v barvě. Vzorek č.1 je lepidlo 3,5hod mražené. Vzorek č.2 je vzorek nového lepidla.

3) Vytvoření spoje podchlazeným lepidlem
Jako další krok jsme vytvořili spoj z lepidla, které bylo mraženo a ještě nebyla vyrovnána teplota s okolím. Spoj byl stažen cca. do 2 min. po vyjmutí lepidla z mrazáku (tzn. porušení dvou zásad při lepení). Jako první byla porušena zásada o přemrznutí a druhá hlavní zásada, že lepidlo a lepený materiál nemá mít rozdílnou teplotu. Aktuální rozdíl teplot je cca 20°C. V tuto chvíli lepidlo nemůže vytvořit ideální spoj díky roztahování a srážení vlhkosti. Lepená plocha je 27 x 51 mm. Spoj jsme nechali zatvrdnout 24hod.

4) Vytvoření spoje s lepidlem o pokojové teplotě
Společně byl vytvořen lepený spoj v tvz. ideálních podmínkách, tedy srovnaná peplota lepidla, lepeného materiálu s okolním prostředím. Lepená plocha je 27 x 53 mm. Spoj jsme nechali zatvrdnout 24hod.

5) Vyhodnocení lepených spojů roztržením
Po úplném vytvrzení a získání pevnostních vlastností spoje č.1 (spoj zmrzlým lepidlem) a spoje č.2 jsme provedli roztržení obou spojů. Zajímalo nás jak budou jednotlivé spoje pevné a jak se pevnost projeví.

2013-11-26 titebond-na-ledu lepidlo-po-24 2013-11-26 titebond-na-ledu sverky

Vzorek č.2 je s maximální pevností - došlo k jasnému lomu mimo lepenou plochu. V žádném místě není viditelná lepená plocha. Spoj je pevný na 100%.

2013-11-26 titebond-na-ledu vzorek2
2013-11-26 titebond-na-ledu vzorek2-detail

Vzorek č.1 (porušené dvě zásady při lepení ), spoj je pevnostně na 75%, dle pevnostní škály pro Titebond. Na spoji je viditelná lepená plocha na 1. Na ploše 3 je spoj pevný, bylo vytrženo dřevo z protějšího dílce.

2013-11-26 titebond-na-ledu vzorek1
2013-11-26 titebond-na-ledu vzorek1-detail



Zpět na seznam článků