Podavače materiálu zefektivní vaši práci a zvýší produktivitu a bezpečnost

podavače materiálu IGM

To, že podavače materiálu pomáhají a usnadňují práci ví asi každý, ale když se rozhodnete, že si podavač pořídíte, ne vždy je snadné si z nabídky správně vybrat. V tomto článku se Vám budeme snažit pomoci při volbě a výběru ideálního podavače. Ať už provozujete velkou truhlářskou dílnu nebo jste majitelem kutilské dílny.

Podavač materiálu je v podstatě samostatný stroj, který posouvá materiál po pracovním stole jiného dřevoobráběcího stroje konstantní rychlostí a tlakem, aby bylo dosaženo optimálního obrobení a nedocházelo k přetěžování nástroje změnou rychlosti posuvu, jak to bývá u manuálního posouvání.

podavače IGM detail

Podavače materiálu se nabízejí v různých velikostech a konfiguracích, s 3 nebo 4 koly. Podavač materiálu lze upevnit k nejrůznějším dřevoobráběcím strojům, jako jsou spodní frézky, srovnávačky nebo kotoučové pily. Podavač pomáhá vytvořit jednotné opracování bez vady, které se někdy vyskytne při ručním podávání.

Podavače se také používají k tomu, aby se dřevoobráběcí stroje Podavač IGMstali bezpečnějšími. Tuto vlastnost rádi využijí začátečníci, kteří se s obráběním teprve seznamují. Díky podavači mají zaručené, že nenechají prsty v blízkosti obráběcího nástroje. Dřevoobráběcí stroje jsou obzvláště nebezpečné a při neopatrnosti může dojít k úrazu. Podávací agregát je v těsné blízkosti obráběcího nástroje a tím slouží jako ochranný prvek pro obsluhu stroje.

Podavač je vždy tvořen podpěrným systémem, který drží agregát posuvu. Celý podpěrný systém je důležitý pro správnou funkčnost a možnost umístění podávacího agregátu do správného místa. Nejdůležitější částí podavače je vlastní podávací agregát, ten je vždy opatřený motorem s možností volby rychlosti posuvu nebo změny převodu, který přenáší rotační výkon z hnacího motoru na podávací kola. Tím je zabezpečen plynulí posun materiálu k obráběcímu nástroji.

 

V naší nabídce najdete pět variant podavačů, od podavače pro kutilskou dílnu až po plně profesionální podavače se čtyřmi koly a DC Servo motorem.

Kompletní nabídka podavačů IGM

 


Základní a zároveň nejmenší podavač nabízíme pod označením M3M.IGM Podavač M3

Jde o malý šikovný podavač s třemi 76mm koly, které pohání plynule regulovatelný motor v rozmezí 2 – 12m/minutu. Rozteč kol je 90 mm a 113 mm. Nosný stojan je tvořen litinovým podstavcem s náklonným litinovým držákem ramene. V náklonném držáku je vsazené rameno s ozubením. Konec ramene je zakončen kulatou koncovkou, která umožnuje nastavení na 360°.

Tento podavač si oblíbili kutilové a dílny, které obrábí menší dílce, jako jsou například ozdobné profilové lišty, ozdobné lišty, zasklívací lišty nebo menší dílce z lamina.

Díky svojí hmotnosti je ideální pro použití na frézovacích stolcích, menších spodních frézkách nebo na speciálním přípravku pro specifické obrábění.
 


Další dva podavače, které u nás najdete, jsou rozdílné pouze v typu motoru.

Jeden je osazen motorem na 230V a druhý je osazen motorem na 400V. Tyto modely AF32 mají již klasickou konstrukci stojanu s litinových částí, silnostěnných ocelových ramen a ovládacích závitových tyčí.

Tato konstrukce zabezpečuje plnou stabilitu.

Na konci vodorovného ramene je na otočném litinovém kloubu umístěn podávací agregát. Posun materiálu zabezpečují 80mm pogumovaná kola poháněná bez uhlíkovým motorem s možnosti opačného chodu. Rozteč kol je 85 mm a 109 mm. Volbu rychlosti posuvu zabezpečují ozubená kovová kola, která se dají nastavit na čtyři rychlostní stupně. Díky možnosti volby 400V motoru a ideální měkkosti kol je podavač vyhledáván menšími výrobami a jako doplňkový podavač většími firmami. Podavač je ideální jak na drobnější dílce, tak na okenní vlysy nebo pro výrobu kuchyňských dvířek.

 


Jako nejvýkonnější podavače v naší nabídce najdete stroje s označením DC 30/40, které se řadí do profesionální kategorie.

Tyto verze podavačů využívají firmy i na sériovou a polo sériovou výrobu. Podavače nabízejí elektronickou regulaci otáček, možnost změny směru otáčení a jsou vybaveny chytrým DC Servo motorem. Profesionální tříkolová verze je osazena 120mm pogumovanými podávacími koly v roztečích 132 mm a 146 mm. DC Servo motor se nabízí pouze ve 400V variantě s digitálním zobrazením a snadným ovládáním rychlosti podávání.

Celková robustnost a váha podavače je ideální pro použití na velkých dřevoobráběcích strojích určených po sériovou výrobu.

Podavače jsou ideální pro podávání okenních vlysů, dveřních vlysů, palubek, výplní a další podobné výrobní operace.

Detail, podavač DC40

 


Zákazníci, kteří si již námi nabízené podavače pořídili mohou potvrdit, že jim pomáhají udržovat dokonalý řez a také zvyšují bezpečnost při práci s dřevoobráběcími stroji.

Naší snahou je nabízet stabilní kvalitu za rozumnou cenu a tímto heslem se držíme i v nabídce podavačů. Staňte si i vy spokojeným zákazníkem a pořiďte si podavač z naší nabídky.

Pokud máte další dotazy a potřebujete vytipovat ideální podavač právě pro Vás, kontaktujte naše zákaznické centrum.

detail podavače



Související produkty

Zpět na seznam článků