Rustikální design vykartáčovaného dřeva dosažitelný v pár krocích

vykartáčované dřevo

O kartáčování se mluví víc a víc, zároveň se jedná o zákazníky stále vyhledávanější druh úpravy dřeva. Při výrobě rustikálního dřevěného nábytku a rustikálních dekorací je kartáčování jednou z nejdůležitějších výrobních operací.

 

kartáčovací brusky JET

 

Naše firma se kartáčovacím strojům věnuje už pět let. Jako první kartáčovací stroj jsme nabízeli JBS22 a postupem času jsme rozšířili nabídku kartáčů pro válcové brusky JET 10-20 Plus a DDS-225.

Kartáčování dřeva je druh povrchové úpravy používané k přiznání či zvýraznění struktury dřeva a let, rostlých dřevních vláken.

kartáčování měkkého dřevaPoužití je vhodné pro interiér i exteriér. Kartáčováním dosáhnete rustikálního designu a „zestaření“ dřeva, které není rozeznatelné od dřeva používaného desítky let. Zároveň kartáčování dřeva přináší vedlejší efekt, a to zvýšení životnosti takto upraveného povrchu materiálů tím, že kartáče odstraní měkčí přírůsty dřeva. Tvrdší přírůstky zůstanou na povrchu, přičemž vznikající teplota a tlak na dřevní vlákna zhutní povrch, který se stane odolnějším. Dá se říct, že kartáčováním docílíte sterilizace dřeva, což je určitá ochrana před dřevokazným hmyzem a houbami.

Díky široké nabídce kartáčovacích brusek a letitým zkušenostem se na nás obracejí truhláři a řemeslníci. V tomto článku se proto budeme snažit popsat nejčastější dotazy, které řešíme.

Aby efekt vykartáčovaného dřeva byl ideální a dosáhl požadavku zákazníka, je třeba dodržet postup a pár zásad. Věříme, že doporučení, které si přečtete v tomto článku, vám pomohou vstoupit do technologie kartáčování a výroby kartáčovaného nábytku.

Je důležité si uvědomit, že každá dřevina i směr řezu dřevem mají jiné vlastnosti a strukturu. Některé dřeviny se budou kartáčovat pomaleji a jiné rychleji. Ke zrychlení kartáčování se nabízejí různé varianty kartáčů na kartáčovací brusky. Podle toho, jaký chcete mít povrch po vykartáčování, je dobré zvolit různé varianty použitých kartáčů a počet projetí strojem.

 

Rozdíl mezi ručním a strojním kartáčováním

Ručním kartáčováním rozumíme elektrickou kartáčovací brusku nebo úhlovou brusku s nasazením kartáče a ručním posuvem bez možnosti nastavení stabilního úběru či rychlosti posuvu. Hlavním problémem ručního kartáčování je nepravidelné vykartáčování plochy, rychlé opotřebení kartáče a dlouhý čas potřebný k dosažení výsledku. Strojní kartáčování dosahuje ve všech bodech opačného výsledku. Díky stabilnímu posuvu a možnosti nastavení úběru docílíte stabilního povrchu a mnohonásobně rychlejšího vykartáčování.

 

kartáčovací válce JET

 

Druhy kartáčů

Na kartáčování dřeva se dají použít různé druhy a varianty kartářů. Každý z nich má jiný úkol a jinou funkci. Kartáče se dělí na ty s ocelovým vlasem, s abrazivním nylonem (obchodně nazývaný Abralon) nebo nylonové bez abraziva. Dalším důležitým parametrem u kartáčů je průřez vlasu, ať jde o ocelový, či nylonový vlas. Ocelové kartáče slouží ke zrychlení kartáčování, k rychlému narušení povrchu dřeva a vytvoření hlubších rýh do dřeva. U některých tvrdých dřevin není možné používat pouze kartáč z abrazivního nylonu, kartáčování by bylo téměř bez výsledku. Průměr vlasu vytváří tzv. stopu na materiálu. Tenký průřez kartáče jde rychle do hloubky a široký vlas kartáčuje povrch, proto se šířky vlasů používají v kombinacích, aby bylo dosaženo ideálního výsledku.

 

Použití ocelového kartáče

Ocelový kartáč se používá pro rychlé narušení povrchu dřeva, a to převážně toho tvrdého. Když se používá menší průřez ocelového drátu (cca 0,28 mm), je možné kartáčovat i středně tvrdé dřeviny. Pokud má ocelový drát průřez kolem 0,5 mm, je vhodné tento kartáč používat pouze na tvrdé dřeviny. Při použití ocelového kartáče na dřevu dojde po projetí k hlubším vrypům, které jsou dobrým základem pro následné rozšíření, stržení hran vrypů a zintenzivnění efektu kartáčování. Při použití ocelového kartáče je třeba pamatovat na to, abyste ho zbytečně nepřetěžovali nastavením velkého úběru. Pokud nastavíte velký úběr, může docházet k vylamování drátu, a tedy zkrácení životnosti. Ocelový kartáč nemá možnost pravidelného ohybu, díky tomu je také výkonnější.

 

Použití kartáče s abrazivním nylonemnylonový kartáč

Abrazivní nylonový kartáč je tvořen štětinami, které v sobě mají abrazivní zrna různé velikosti (G46, G80, G120, D240). Abrazivní zrno vně vlasu kartáče slouží k efektivnějšímu kartáčování. Při používání těchto kartáčů je třeba pamatovat na to, že vlas má větší průřez, a to až 1,7 mm (hrubost G46). Čím je hrubost kartáče menší, tím se průřez vlasu zmenšuje a i efekt kartáčování je šetrnější k dřevu. Kartáčovací válec s abrazivem G240 má vlas o šířce 0,7 mm a je určený k dobrušování, očišťování dřevěných povrchů a k broušení profilovaných dílců o hloubce profilu do 15 mm.

 

 

Doporučený postup 

Postup kartáčování může být rozličný podle požadovaného výsledku nebo dřeviny, přesto je dobré dodržet některá pravidla. Před začátkem práce je třeba zvolit, jakou chcete mít výslednou strukturu kartáčování, jestli hlubokou, či povrchovou, jaké dřevo budete kartáčovat… Podle toho se budete rozhodovat, jaký kartáč použijete. Základní postup bude takový, abyste dosáhli výrazné struktury. Jako první použijte ocelový kartáč, který vytvoří tenké hluboké rýhy. Poté budete pokračovat s kartáčem z abrazivního nylonu. Postupovat budete od hrubšího kartáče s větším průřezem směrem k jemnějšímu s menším průřezem. Tímto postupem docílíte výrazného a hlubokého vykartáčování dřeva. Pokud budete chtít vytvořit povrchové kartáčování, bude vám stačit, když začnete s kartáčem z abrazivního nylonu s hrubým zrnem (G46). Díky velkému průřezu vlasu dojde k povrchovému vykartáčování. Potom je dobré použít jemnější kartáč pro začištění pravidelných rýh, k čemuž vám poslouží ten s hrubostí G80. Pro dosažení potřebného efektu je třeba průchody strojem opakovat. Důležitou radou při postupu je stálé otáčení materiálu. Při projetí materiálu strojem dojde k načesání dřeva do jednoho směru, po otočení dílce o 180° se kartáčování urychlí.

 

Proces kartáčování dřeva je specifický a nedá se jednoduše popsat v pár bodech. Přesto věříme, že vám tento článek může v začátcích pomoct. Pro efektivnější kartáčování vám můžeme doporučit JET brusku 10-20 Plus, k níž si dokoupíte potřebné kartáče, nebo JET kartáčovací brusku JBS22. Náročným výrobcům doporučujeme dvouválcovou brousku DDS-225, která dokáže kartáčovat mnohem efektivněji než jednoválcové brusky.

Pokud budete mít jakékoliv dotazy ke kartáčování, obraťte se na naši technickou podporu.

Nabídka kartáčovacích strojů




Zpět na seznam článků