Starý vzhled dřeva je moderní a vyhledávaný

Jak kartáčovat dřevo

Kartáčovací bruska JET je nejlevnější variantou strojního kartáčování a zároveň ve své kategorii nejproduktivnější. Stačí čtyři minuty k vykartáčování 1 m2 borovice. Není třeba se trápit s ručním elektronářadím, aby vás stejně velká plocha připravila o 15 minut času.


co je kartáčování dřeva

Co je kartáčování dřeva?

Kartáčování neboli strukturování či drásání dřeva bylo vyvinuto na základě poptávky po imitaci starého vzhledu dřeva pomocí zvýraznění struktury vláken, tzv. vykartáčování měkčích, jarních vláken. Pro dokončení a podpoření tohoto dojmu se může dále používat opalování, moření nebo patinování. Kartáčování je však první a nejdůležitější krok pro napodobení starého vzhledu materiálu.

Jak na kartáčování?

Postup kartáčování je v podstatě jednoduchý, ale může být i poměrně pracný, zvlášť při použití elektronářadí. Menší profilované lišty nebo rámy obrazů je lepší upravovat ručním ocelovým kartáčem upnutým do vrtačky. Díky tomu docílíte lepší kontroly nad výsledkem. Hloubku kartáčování řídíte větším či menším tlakem na kartáč. Můžete použít ocelový nebo nylonový kartáč, podle požadovaného vzhledu. Na trhu jsou v nabídce také ruční kartáčovací brusky, které jsou vhodné pro malé plochy, občasné kartáčování či kartáčování již instalovaných prvků. Progresivní a úsporné je použití kartáčovacího stroje. Výhodou strojního kartáčování je možnost volby intenzity tlaku kartáče, rychlosti posuvu a rychlosti kartáčování. Díky tomu dochází k rovnoměrnému vybrání v celé ploše bez známek přechodů ručním pohybem.

Kartáčovací bruska JET JBS-22
Efektivní kartáčování dřeva

Nejlevnější kartáčovací stroj

Kartáčovací bruska JET JBS-22 je kompaktní stroj, který splňuje všechny požadavky pro použití ve středních a menších provozech (předpokládané využití do 500 m2 za měsíc). Je určen pro kartáčování a profilové broušení. Kartáčovací bruska je osazena jedním nylonovým kartáčem s hrubostí brusného zrna 46 G, který díky rotaci při průchodu dílce vybere jarní vlákna a tím zvýrazní strukturu dřeva. Intenzitu kartáčování ovlivňuje tvrdost dřeva, hrubost a materiál použitého kartáče, počet nebo směr projetí dílce. Bruska s dodávaným kartáčem dokáže brousit borovice v rychlosti 1 m2 za 4 minuty. Což je téměř čtyřikrát rychlejší než ruční kartáčování speciální ruční bruskou.

Ovládací prvky usnadňují práci a ovládání stroje.

plynule nastavitelné kartáčování
Plynule nastavitelný posuv dílce – podávací pás lze regulovat v rozmezí 0–3 m/min, podle toho, jak intenzivně je nastavený přítlak. SandSmart systém je součástí regulace posuvu, automaticky snižuje jeho rychlost při přetížení stroje a zároveň se rozsvítí signalizační kontrolka.
přesná tloušťka při kartáčování
Digitální odečet výšky stolu usnadňuje dosažení přesné tloušťky materiálu při broušení nebo intenzity tlaku při kartáčování.
přesné nastavení výšky při kartáčování
Ovládací kolo výšky stolu a tlaku při kartáčování je umístěno na horní straně stoje. Díky převodu zdvihu na druhou stranu dochází k vedení a změně výšky ve dvou bodech. Tím je dosaženo perfektní rovinnosti.
kartáčovací bruska
Základem stroje je hřídel zavěšená na pevném litinovém rameni.
kartáčovací nebo brusný válec
Jednoduchá montáž vybraného kartáčovacího nebo brusného válce.
různé kartáčovací válce

Volitelné kartáče pro JBS22 JET

Využití pěti typů kartáčů poskytuje velmi široké možnosti úprav povrchů a struktur kartáčováním. Stabilní otáčky 1 400 ot./min zabezpečují kvalitní vybrání a výdrž kartáčovacího válce.

Kartáčovací válec drát 0,5 mm ocel – Válec je určen k tzv. narušení povrchu tvrdých dřev. Díky ocelovému drátu 0,5 mm rychle a snadno vykartáčuje výraznou strukturu v tvrdém dřevě.
Objednací kód: 121-60-6004

Kartáčovací válec nylon-korund hrubost 46 G – Válec je určen ke kartáčování běžných měkkých i tvrdých dřev. Díky velkému průřezu vlákna dosáhnete výrazné struktury. Kartáč se dodává v základu se strojem.
Objednací kód: 121-60-6005

Kartáčovací válec nylon-korund hrubost 80 G – Válec je určen ke kartáčování měkkých dřev a k úpravě povrchu po drátěném kartáči. Vlákna jsou šetrnější a vytvářejí finální kartáčovaný povrch.
Objednací kód: 121-60-6001

Kartáčovací válec nylon-korund hrubost 120 G – Válec je určen k broušení a kartáčování. Kartáč je ideální pro úpravu povrchu při restaurování nebo broušení profilovaných materiálů s mělkým profilem.
Objednací kód: 121-60-6002

Kartáčovací válec nylon-korund hrubost 240 G – Válec je určen k broušení a povrchové úpravě. Kartáč je ideální pro stržení zvednutých vláken, broušení mezi lakováním a broušení profilovaných materiálů s hlubším profilem.
Objednací kód: 121-60-6003

Brusný válec ALU, brusný papír hrubost 80 G – Válec je určen k broušení a egalizování dřeva a příbuzných materiálů. Na přesný válec je možné upnout libovolnou hrubost brusného papíru a díky tomu dosáhnout požadovaného povrchu.
Objednací kód: 121-60-6006

Práce s kartáčovací bruskou JET JBS-22 a jaké jsou výsledky kartáčování – video zde.




Zpět na seznam článků