Velký test pokosové pily JET

Pokosova pila JET

Po několka letech úspěšného prodeje zakracovací nebo-li pokosové pily JET JSMS-10 jsme se rozhodli posoudit, jaké má tato pila výhody i nevýhody a proč je vlastně tolik oblíbená mezi truhláři a nadšenými kutily, preferujícími kvalitu za rozumnou cenu.


Samozřejmě, že podobných pil je na trhu nepřeberné množství a proto si ověříme v praxi jak dobrá je "džetka", a zda obstojí v zakracování smrkových hranolků, prken z buku či podlahových lišt a laminátových podlah.

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem


Skvělý design a výbava

Nejprve se podíváme na vzhled a použité materiály. Pila působí robustním dojmem. Již při prvním pohledu do dílny si jí musíte všimnout. Je provedena v tradičních barvách značky JET, tzn. bílá s červenými prvky a černými doplňky. Kyvná hlava s elektromotorem je zakrytována a prostor pro pilový kotouč je chráněn z poloviny pevným krytem s logem výrobce a z poloviny průhledným výkyvným krytem, který se při  výkyvu dolů automaticky otevírá tak, aby se  pilový kotouče mohl zaříznout do materiálu a zároveň dobře kryl prostor řezu a chránil bezpečně vaše prsty.

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem detail stolu

Stůl pily je z precizně opracovaného hliníkového odlitku, otočný v obou směrech a na první pohled Vás upoutá kvalitní provedení. Stupnice na pravítku je hliníková. Měřítka úhlu natočení jsou pevně přinýtována k tělu stolu. Posuv pily zabezpečují dvě masivní posuvové tyče. Všechny tyto části na pile působí dobrým zpracováním a použitím kvalitních materiálů. Škoda, že ovládací prvky (jsou červené a nádherně ladí s pilou) jsou pouze z tvrdého plastu. Zde by stroji více slušely měkčené plasty, které dobře znáte z interiéru automobilů. Na druhou stranu v této cenové kategorii pokosových pil jsou však plně dostačující.

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem detail kotouče

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem detail rozšíření

Rukojeť je již provedena z měkčeného plastu, který je velmi příjemný na dotek. Jistící páka pro sklopení i vypínač jsou příkladně ergonomicky umístěny blízko rukojetí v dosahu prstů, takže i při celodenní práci s pilou nebudete mít vykloubené prsty u ruky.

Pila je vybavena praktickým laserem, který Vám označí řez. Rozšíření stolu vpravo i vlevo poskytuje podporu dílců až v délce 1030 mm. K pile dostanete ještě jeden koncový doraz a závitový upínák. Obojí můžete používat na obou stranách stolu. V základní výbavě také nechybí pilový kotouč s tvrdokovovými zuby, který je však určen pouze pro základní universální použití. Pro kvalitnější řezy doporučujeme dokoupit vhodné pilové kotouče.

Praktické parametry

Jaké parametry pokosová pila JET má? Výkon motoru 1500 W, což je v této třídě více než slušný průměr. Motor má elektromagnetickou brzdu, která zastaví pilový kotouč do 10 s, jak požaduje CE norma. JET JSMS-10 je pila s pojezdem pilové hlavy, kterému se říká zákluz nebo také potah, a který umožňuje přeříznout díl až do šířky 305mm.  Protože je pila osazena pilovým kotoučem průměru 254mm , má dostačující výšku řezu až 90mm. Pilou lze řezat na pokos i úkos. Otočný stůl lze otáčet doprava i doleva, podle technické dokumentace 0 - 45° na obě strany, my jsem v praxi naměřili až 47°. Je vybaven přednastavenými zarážkami na 0°- 15°- 22,5°- 30°- 45° . Sklopení hlavy na pokos je jednoduché, stačí uvolnit  ovládací kliku, hlavu naklopit na požadovaný úhel a opět zaaretovat. Hmotnost pouhých 18kg a možnost uzamčení pily do přepravní polohy, předurčuje tuto pokosovou pilu nejen pro práci v dílnách, ale i pro převoz na stavby nebo na montáže.

Co všechno se dá přeříznout?

Tady nezáleží jen na stroji ale také na pilovém kotouči , který do něj namontujete. Pokud správně vybavíte pokosovou pilu JET vhodným pilovým kotoučem CMT, můžete zakracovat prakticky všechno. Smrkové hranoly, fošny, prkna z dubu nebo buku, lišty, latě, palubky, terasová prkna plastová i přírodní z extra tvrdých dřev, plovoucí laminátové a dřevěné podlahy, hliníkové profily, železné materiály, plexisklo, plasty nebo umělý kámen jako je Corian, Montelli, Staron, Avonite a další.

Testování  v praxi

My jsme pilu otestovali na zakrácení hranolu ze smrkového dřeva, prken z dubového a bukového dřeva, podlahové lišty a laminátové podlahy.
Podmínkou pro efektní zakracování těchto materiálů je nejen dobrá pokosová pila, ale také dobře zvolený pilový kotouč. Součástí dodávky pily je universální obyčejný tvrdokovový kotouč, který sice není nic extra ale na druhou stranu nikoho neurazí a je alternativou pro ty uživatele, kteří chtějí s pilou okamžitě řezat, aniž by investovali do kvalitních pilových kotoučů.

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem detail rozšíření

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem detail rozšíření

My jsme ale chtěli pilu vyzkoušet s tím nejlepším a proto jsme ji nejprve osadili 250mm kotoučem CMT řady 285. Výsledek byl naprosto v pořádku, pila "krájela" smrkový hranol o rozměrech 9 x 9cm jako máslo. Taktéž řez bukovým i dubovým prknem byl rovný a dostatečně čistý. Je však možné ještě zvýšit kvalitu řezu? Je možné mít řez naprosto čistý a bez otřepů? Řešením by mohl být speciální kotouč CMT Xtreme na profilové lišty, který má více zubů a tvar zubu přizpůsobený optimálním podmínkám pro zakracování.

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem detail rozšíření

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem detail rozšíření

Po výměně kotouče za tento speciál jsme provedli řezy na stejném materiálu. Řez byl nyní naprosto excelentní bez jedinného vyštípnutí. Nejen profilová lišta, ale i zakrácení bukového nebo dubového prahu bylo dokonalé. Tak precizní výsledek jsme nečekali. Pokosovou pilou JET osazenou CMT Xtreme pilovým kotoučem pro profilové lišty můžete řezat bez omezení a vždy s tím nejlepším výsledkem.

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem detail rozšíření

Poslední zkouškou bylo řezání plovoucí laminátové podlahy. I na tento typ práce má CMT vynikající pilový kotouč řady 222, který výborně řeže nejen laminátové podlahy, ale i věkeré technické plasty, lišty, plexisklo, vinyl, či překližku. A výsledek? Řez byl opět čistý, hladký, bez známek vlnění, prostě takový jaký má být. Profesionálně provedený.

JET JSMS-12L Pokosová pila s pojezdem a laserem detail rozšíření

Náš verdikt?

JET JSMS-10 je pokosová pila, která neoslní extrémně velkými parametry, obrovským prořezem, sofistikovaným zákluzem nebo rychlovýměnou kotouče. I když to poslední zvládnete s klasickým gola klíčem a křížovým šroubovákem u JETky do minuty. Ale řekněme si upřímně, kdy budete potřebovat extra třídu, s nejrůznějšími vychytávkami, za kterou utratíte několik desítek tisíc korun? JET je prostě ryzí pokosová pila pro běžnou práci, výborně se ovládá a dobře řeže. Ta Vás určitě nezklame a pokud ji dovybavíte CMT pilovým kotoučem pro jemnější práce, budete příjemně překvapeni, za jak dobrou cenu lze dosáhnout výborných výsledků.



Související produkty

Zpět na seznam článků