Výhody žiletkových nástrojů oproti pájeným

Žiletkové frézy

Čím dál častěji se setkáváme s požadavkem zákazníků na žiletkové frézy, ale ne každý ví o jejich skutečných výhodách. Přitom pokud je zákazník nezná, nemůže využívat frézy naplno, případně zkrátí jejich životnost.

Žiletkové stopkové frézy Výměnné žiletky pro stopkové frézy Stopkové žiletkové frézy Geometrie stopkových fréz IGM Ustavení žiletek v IGM stopkových frézách Broušení žiletek Žiletkové stopkové frézy a jejich čištění

Obecně o žiletkových frézách

Žiletkovou frézu poznáte podle břitu, který je připevněný bezpečnostními šrouby, klínkem nebo rozvíracím klínkem. Při výrobě frézy je kladen důraz na maximální přesnost při každé operaci. Oproti pájenému nástroji nedochází při finálním broušení ke srovnání obvodu a vytvoření finálního řezného průměru. Tento důležitý parametr určí u žiletkové frézy přesnost vyfrézování tzv. lůžka, které je přesné na setiny milimetru.

Výměnné žiletky – volba tvrdosti

Náhradní žiletky nabízíme pouze v tvrdokovovém provedení s možností volby tvrdosti. Neplatí pravidlo čím tvrdší, tím lepší. Žiletku je třeba volit podle materiálu, který nejčastěji nebo aktuálně frézujete. Z nabídky žiletek můžete vybírat podle určení takto: dřevo, dřevo+, univerzál, lamino a MDF+. Pokud použijete žiletky označené pro lamino nebo MDF na dřevě, je velmi pravděpodobné, že při najetí do suku dojde k rozlomení. Tato žiletka je velmi tvrdá, ale také křehká. Naproti tomu žiletku s označením pro dřevo můžete použít i na lamino. Je však u ní třeba počítat s rychlým otupením. Pokud obrábíte všechny typy materiálů, doporučuji používat žiletky s označením univerzál, které se dodávají s novými nástroji.

Řezný průměr

Důležitou výhodou žiletkových fréz je zachování řezného průměru. Při používání pájeného nástroje je třeba ho brousit. Tím se zmenšuje o 0,1–0,2 mm při každém broušení. Pokud používáte nástroj s ložiskem, dojde po pěti broušeních k rozdílu mezi ložiskem a břity třeba i o půl milimetru. U některých operací je však tento rozdíl nežádoucí. Jde převážně o kopírování podle ložiska nebo spojování pracovní desky podle šablony.

Geometrie – určení nástroje

Žiletkové frézy jsou jediné nástroje vyráběné v různých variantách geometrie (úhlu čela). Geometrie nástroje je jedním z hlavních prvků ovlivňujících výdrž ostří, čistotu opracování a určení podle typu frézovaného materiálu. Základní tři geometrie jsou určeny pro obrábění lamina, dřeva nebo univerzální použití. Diamantové nástroje mají geometrii na obrábění lamina, spirálové frézy zase geometrii na obrábění dřeva a pájené nástroje geometrii na univerzální použití. Jednotlivé typy žiletkových fréz mají různé varianty geometrie podle určení. Například fréza s označením F041-12521 je určena pro frézování lamina a pracovních desek.

Ustavení žiletky

Ustavení žiletky je velmi snadné. Uloží se do lůžka frézy a opře o vnitřní část. Žiletka se mírným tlakem přitlačí do lůžka a dotáhnou se bezpečnostní šrouby. Dotažení musí být pevné, aby nedošlo k posunutí žiletky při frézování. Druhá možnost ustavení je u minižiletek, jež jsou opatřeny jisticí drážkou. V tomto případě se používá k zajištění žiletky klínek. Pro tento typ žiletky je v lůžku frézy vytvořen podélný čep, který definuje její pozici. Poté se už jen dotáhne jisticí klínek šroubky.

Broušení žiletek

Žiletky se nebrousí, používají se jednorázově. Na každé z nich jsou vybroušeny dva až čtyři břity. Po otupení ostří se žiletka otočí nebo vymění za nový kus. Cena žiletek začíná na 46 Kč dle typu, tvaru a tvrdosti. Pokud počítáme, že žiletka bude stát 60–70 Kč, bude cena broušení pájeného nástroje stejná jako výměna žiletek. Nemusíte se starat o broušení a čekat týden na nástroj. Kdykoliv v průběhu práce jen otočíte žiletku a pokračujete jako s novým nástrojem.

Závěrem

Na žiletkové frézy a jejich používání se musíme dívat v širším měřítku, to nám pomůže nakonec ušetřit. Doporučujeme používání žiletkových nástrojů při pravidelném frézování lamina, DTD a tehdy, když je nežádoucí zmenšování řezného průměru. Žiletková fréza se také vyplatí při ořezávání a kopírování podle šablony. Velkou nevýhodou pájených fréz může být čekání na broušení. U žiletkových fréz na nic nečekáte a obnovení ostří proběhne během pár minut.

U žiletkových fréz oceníte spoustu výhod, které nabízejí. Aby vám vydržely co nejdéle, je důležité používat kvalitní žiletky a pevnostní šroubky. Také doporučujeme při každém otočení či výměně žiletky ošetřit lůžko nástroje čisticí emulzí CMT (kód C99800101) a průběžně při frézování používat kluzivo na dřevo CMT (kód C99800201). Průběžná péče o nástroj prodlouží životnost těla nástroje a ušetří vám tak peníze.

Pokud se chcete zeptat na konkrétní použití žiletkových fréz, rádi zodpovíme vaše otázky.



Související produkty

Zpět na seznam článků