Výroba kolíkových spojů na nábytkovém dílci krok za krokem

Postup výroby kolíkových spojů  - hotový korpus

Pro spojování nábytkových dílců kolíky je dobré znát základní postupy výroby, mít správný přípravek a chuť pustit se do práce.

Potřebné nástroje:
IGM Kolíkovací přípravek FKP
Aku šroubovák nebo vrtačka
IGM Vrtací pouzdro
Vrták o průměru 8 mm
Kolíky o průměru 8 mm
Tužka a lepidlo

K práci budete potřebovat:
Nábytkové dílce nebo celý korpus skříňky, kolíky o průměru 8 mm, imbusový klíč, tužku a lepidlo.

 

Krok č. 1:

Na dílcích, které budete spojovat, si nejprve tužkou vyznačíme přední hranu. Tužkou si nakreslete značku směřující k přední hraně. Značku kreslíme na vnitřní plochu dílce.
Postup výroby kolíkových spojů  - značení přední hrany

Krok č. 2:

Do IGM upínacího pouzdra upněte kolíkovací vrták. Upnutí a zajištění se provádí pomocí dvou červíků na konci vřetene. Vrták má na stopce vybroušenou plošku, která funguje jako dosedací plocha pro dva červíky. Pro správné upevnění vrtáku je třeba zašroubovat oba červíky.
Postup výroby kolíkových spojů  - založení vrtáku do pouzdra

Krok č. 3:

Jako první budeme vrtat otvory pro kolíky do plochy. Upněte IGM přípravek na dílec. Pro správné upnutí je třeba dodržet tyto kroky: dílec se musí dotýkat přední hranou dorazu na IGM přípravku a otvory v IGM šabloně pro vrtání otvorů do plochy musí být na vnitřní straně dílce. Pozor na řádné zasazení šablony na dílec v celé délce. 
Postup výroby kolíkových spojů  - vložení dílce do šablony

Krok č. 4:

Nyní je třeba nastavit hloubku vrtání na IGM vrtacím pouzdru. Vložte kroužek pro rychlou změnu hloubky pod kryt pružiny. Vsaďte pouzdro do IGM vrtacího přípravku a sjeďte vrtákem na dílec. Nastavení hloubky vrtání uděláte pomocí dorazového kroužku na hřídeli IGM vrtacího pouzdra. Imbusovým klíčem uvolníte červík dorazového kroužku. Kroužkem sjedete na požadovanou úroveň a znovu červík dotáhnete pro jeho zajištění. Vrtanou hloubku vyměřuje dorazový kroužek a kryt pro pružinu. Pro snadné nastavení hloubky jsou na hřídeli vřetene vytvořeny drážky v rozmezí pěti milimetrů. U dílce o tloušťce 18 mm budeme nastavovat hloubku vrtání 15 mm, což jsou tři rysky na hřídeli pouzdra.
Postup výroby kolíkových spojů  - nastavení hloubky vrtání

Krok č. 5:

IGM Vrtací pouzdro upněte do vrtačky a vyvrtejte otvory do plochy. Otvory není třeba vrtat všechny vedle sebe. Vyvrtejte dva první otvory u přední hrany a pak vrtejte otvory přes dvě díry v šabloně. Tím vznikne rozteč 96 mm mezi kolíky. Poslední kolík musí být co nejblíže zadní hraně, i když nebude zachována rozteč 96 mm. Po vyvrtání otvorů do plochy odšroubujte přípravek z dílce. Pokud vrtáte celý korpus, pokračujte zrcadlově na druhé straně dílce.
Postup výroby kolíkových spojů  - vrtání do plochy

Krok č. 6:

Před vrtáním druhé strany spoje vyndejte kroužek pro rychlou změnu vrtání, který je pod krytem ložiska. Tím se změní vrtaná hloubka na 22 mm.
Postup výroby kolíkových spojů  - demontáž kroužku

Krok č. 7:

IGM Přípravek nyní upněte na druhý dílec tak, aby upínací patky směřovaly do středu korpusu a přední hrana dílce byla zaražená o doraz šablony. Vrtejte otvory do hrany ve stejných roztečích jako otvory do plochy. Pro lepší odvod třísek doporučujeme hloubku vrtat nadvakrát. Po vyvrtání otvorů do hrany odšroubujte přípravek z dílce. Pokud vrtáte celý korpus, pokračujte zrcadlově na druhé straně dílce.
Postup výroby kolíkových spojů  - vrtání do hrany

Krok č. 8:

Nyní můžete zasadit kolíky do vyvrtaných otvorů v hraně. Před vložením namažte otvor lepidlem. Po zavadnutí lepidla vyzkoušejte spoj nebo dílec sesadit nasucho a přesvědčte se, že je výsledek v pořádku.
Postup výroby kolíkových spojů  - vložení kolíků do otvorů v hraně

Krok č. 9:

Pokud je vše v pořádku, naneste lepidlo i do otvorů v ploše. Sesaďte spoj nebo korpus a stáhněte svěrkou. Při sesazování dbejte na značení přední hrany a vnitřní plochy. Všechny hrany musí být v jednom směru a všechny vnitřní hrany musí směřovat do středu.
Postup výroby kolíkových spojů  - sesazení korpusu

Po zaschnutí lepidla máte vyrobený kolíkový spoj na hraně nebo první nábytkový korpus. Kolíkování můžete využít při práci s laminem, dřevem nebo překližkou. Výhodou kolíkových spojů je, že jsou přesné a pevné.



Související produkty

Zpět na seznam článků