Zpět na seznam článků

Vytvoření jedinečné kartáčovací brusky trvá jen deset minut

Kartáčovací bruska JET 10-20 Plus - Imbus

Jednou z novinek v tomto roce je možnost rozšíření válcové brusky JET o kartáčovací válec, tedy vytvoření kartáčovací brusky o šířce 250 mm. Občas se nás zákazníci ptají, zda je možné dokoupit kartáčovací válec do menších válcových brusek. Touto novinkou tak firma JET reaguje na jejich poptávku.

V dnešním článku se budeme věnovat tomu, jak postupovat při výměně kartáčovacího válce za brusný válec. Výměna není nic složitého. Budete na ni potřebovat delší imbusový klíč 3 mm, očkový klíč 13 mm, kleště na ségrovku a podložku na srovnání rovinnosti válce.

Před výměnou válce je třeba položit podložku na pás posuvu pod válec. Potom sjedete agregátem dolů, aby se válec dotýkal podložky. Pro lepší přístup k válci odšroubujte zadní kryt s odsáváním.

Válcová bruska JET 10-20 Plus - Šroubovák Válcová bruska JET 10-20 Plus - Otevřená

Imbusovým klíčem povolíte šrouby objímky spojující válec a hřídel motoru. Pro snadné povolení je dobré použít imbusový klíč v delším provedení. Na druhé straně válce povolíte očkovým klíčem dva šrouby, které upínají pouzdro s ložiskem válce a přítlaky materiálu.

Válcová bruska JET 10-20 Plus - Imbus Válcová bruska JET 10-20 Plus - Uvolnění

Po odšroubování matek a vytažení šroubů je třeba sundat ségrovku zajišťující ložisko na hřídeli. K sundání ložiska z hřídele můžete použít ruční stahovák ložisek. Pokud ho nemáte, jde to i rukou, jen je třeba s ložiskem kývat ze strany na stranu a táhnout. Před začátkem sundávání není špatné hřídel pod ložiskem mírně namazat olejem. Ložisko je na hřídeli natěsno, ale není nalisované.

Válcová bruska JET 10-20 Plus - Povolení Válcová bruska JET 10-20 Plus - Demontáž

Po vyndání brusného válce je možné vložit do stroje kartáčovací válec.

Válcová bruska JET 10-20 Plus - Válec Válcová bruska JET 10-20 Plus - Bez válce

Vložení a upevnění kartáčovacího válce probíhá stejně, jen v opačném sledu. Nejprve vsaďte hřídel do kartáče tak, aby byl zachován směr otáčení kartáčovacího válce. Směr otáčení je označen z boku válce. Kolíky hřídele musí zapadnout do drážek ve válci, aby nedošlo k protočení. Nyní dotáhněte jisticí červíky ve válci.

Kartáčovací bruska JET 10-20 Plus - Kartáč Kartáčovací bruska JET 10-20 Plus - Imbus

Vsaďte unášecí hřídel kartáčů s kartáčem do spojky hřídele motoru. Kartáč položte na vyrovnávací podpěry. Spojku motoru a hřídele zatím nedotahujte. Nasaďte na hřídel ložisko a jisticí ségrovku.

Kartáčovací bruska JET 10-20 Plus - Montáž Kartáčovací bruska JET 10-20 Plus - Připevnění

Vložte šrouby do otvorů pouzdra ložiska a protáhněte je držákem přítlačných válečků. Matky dotáhněte očkovým klíčem. Před úplným dotažením překontrolujte a srovnejte rovinnost přítlačných válečků.

Kartáčovací bruska JET 10-20 Plus - Šrouby Kartáčovací bruska JET 10-20 Plus - Utažení

Nyní válec nasuňte co nejvíce do objímky rotoru a válce a dotáhněte oba šrouby imbusovým klíčem. Hloubku zasazení válce do objímky vymezí ségrovka. Předtím, než začnete kartáčovat, nezapomeňte nasadit a přišroubovat zadní kryt s odsáváním.

Kartáčovací bruska JET 10-20 Plus - Imbus Kartáčovací bruska JET 10-20 Plus - Šroubovák

A je hotovo!
Celý proces trvá deset až patnáct minut, podle šikovnosti a zkušeností obsluhy.

Věříme, že možnost získat malou kartáčovací brusku JET 10-20 Plus zaujme spoustu zákazníků!