Výroba prkénka s nápisem z epoxidové pryskyřice

Výroba prkénka s nápisem

Jak vyrobit stylové prkénko s vlastním textem? V tomto článku vám ukážeme, jak lze jednoduše a vkusně ozdobit například servírovací prkénko nebo jakékoli jiné dřevěné doplňky nápisem. Ideálně tak, aby text ve dřevě vydržel a po čase se nepoškrábal anebo neomyl.

Gravírování textu a následné zalití epoxidem je ideální způsob.

Gravír ve dřevě kombinovaný s epoxidovou pryskyřicí má jedinečný vzhled a na rozdíl od nápisu naneseného pouze na povrch také méně podléhá vnějším vlivům a neobrušuje se běžným používáním.


Nástroje pro výrobu

Pro gravírování je ideální CMT fréza na V drážku s 35° D6x9 S=6. Je super ostrá a dokonale přesná a při práci s ní nehrozí pálení. Pro následnou povrchovou úpravu využijete IGM srovnávací frézu na plochy HM - D60x12 L80 S=12x50 Z3. Má tři uběrací žiletky a dokáže velmi rychle provést velké úběry materiálu.

Materiál

Pro náš projekt jsme použili prkénko z evropské třešně. Dále byl potřeba silikonový tmel, epoxid a pigment pro jeho zabarvení, v našem případě žluté barvy, a též minerální olej pro finální úpravu.

Příprava

Nápis byl vyhotoven ručně a následně převeden do křivek. Výsledný vektorový soubor jsme naimportovali do počítačového programu, v našem případě Fusion360. V programu byl převeden do G kódu, který řídí samotný CNC stroj.


Postup výroby

1. Gravírovaní textu do dřeva frézou na v-drážky

Výroba prkénka s nápisem Výroba prkénka s nápisem Výroba prkénka s nápisem
CMT Fréza na V drážku - 35° D6x9 S=6 HW
  • Spindle Speed 18000 RMP
  • Cutting Feed Rate 0,9 m/min
  • Feed Per Tooth 0.05 mm

Hned v úvodním kroku provedeme samotné gravírování.

Proces frézování pustíme dvakrát - nejprve proběhne hrubé vyfrézování textu a následně je celý pohyb frézy zopakován, čímž se zajistí vyčištění gravírované drážky. Tímto postupem docílíme dokonalého řezu a není nutné žádné další broušení.

Pro gravírování linie textu jsme použili CMT frézu na V drážku s 35° D6x9 S=6. Zvolili jsme ji, protože gravírujeme poměrně tenké linky, a 35 ° úhel zajistí přesné vykreslení i nejmenších detailů. Doporučené otáčky pro gravírování jsou 18000 ot/min při rychlosti posuvu 0,9 m/min a posuvem na zub 0,05 mm.

Výroba prkénka s nápisem

2. Nanesení epoxidové pryskyřice

Výroba prkénka s nápisem Výroba prkénka s nápisemVýroba prkénka s nápisem

Před použitím epoxidu s barevným pigmentem je nutné provést penetraci vygravírovaného nápisu, aby nedošlo k zabarvení dřevních vláken a linie měla čisté a ostré okraje. Kolem nápisu poté vytvoříme hranici pomocí silikonového tmelu, aby se zabránilo rozlití epoxidu. Epoxid připravíme, přimícháme pigment a naneseme do oblasti vymezené silikonovým tmelem.

3. Srovnání frézou na plochy

Výroba prkénka s nápisemVýroba prkénka s nápisem
IGM Stopková fréza na plochy HM - D60x12 L80 S=12x50 Z3
  • Spindle Speed 12000 RPM
  • Cutting Feed Rate 3,6 m/min
  • Feed Per Tooth 0.1 mm

Po vytvrdnutí (cca 5 dní) odstraníme přebytečný epoxid pomocí IGM Stopkové frézy na plochy HM - D60x12 L80 S=12x50 Z3 – tím se značně urychlí celý proces broušení. Doporučené otáčky jsou 12000 ot/min při rychlosti posuvu 3,6 m/min a posuvem na zub 0,1 mm.

 

4. Finální obroušení a aplikace minerálního oleje

Výroba prkénka s nápisem Výroba prkénka s nápisem

Na závěr přijde ještě finální povrchová úprava – pomocí excentrické brusky dobrousíme celý povrch prkénka a následně napustíme dřevo minerálním olejem.

Hotovo, můžeme servírovat!

Výroba prkénka s nápisem

Za spolupráci děkujeme autorovi projektu Lukáši Bláhovi.


LB CNC Woodworking

Jak vyrobit originální dřevěnou misku na CNC

Návrh a výroba dřevěných doplňků
Každý kus je originál

LB CNC Woodworking vyrábí truhlářské originální předměty na zakázku.

 
 



Zpět na seznam článků