Výroba stylové dřevěné poličky

V našem sortimentu najdete desítky truhlářských nástrojů a strojů, se kterými si můžete vyrobit plno užitečných a krásných doplňků do domácnosti.

V tomto článku vám přinášíme tip na snadnou výrobu, která bude zábavou a odreagováním.

Výroba stylové dřevěné poličky

Dřevěná polička ve tvaru trojúhelníku je elegantní doplněk pro váš interiér

Nástroje pro výrobu

Pro výrobu budete potřebovat pokosovou nebo ruční pilu, lepidlo na dřevo, svěrku na rámy a brusný papír.

Materiál

Nejdostupnější materiál je smrkové prkno. Můžete ovšem zvolit i tvrdší materiál jako např. bukové dřevo. Potřebná délka a hloubka základního materiálu závisí na tom, jak velkou poličku plánujete vyrobit.

Nejprve je tedy potřeba určit si rozměr poličky. Pro tento projekt jsme zvolili délku strany 200 mm a hloubku 60 mm. V tomto případě tedy postačí jedno prkno délky 700 mm, šířky 60 mm a tloušťky 20 mm.


Postup výroby

1. Zakrácení dílů v 30° úhlu

Hlavním úkonem v úvodní fázi je provedení pokosového řezu.

Prkno rozřežeme na 3 stejně dlouhé kusy s úhlem řezu 30°. Pamatujte, že jeden řez se rovná dvěma stranám – to znamená, že celkově provedeme jen 4 řezy. Nejvhodnější je pro tento úkon pokosová pila, na které snadno nastavíte požadovaný úhel 30°.

Řez je možné provézt i obyčejnou ruční pilou, výsledek ovšem nemusí být tak přesný. Pro nastavení přesného úhlu doporučujeme použít úhloměr.

Výroba stylové dřevěné poličky
Výroba stylové dřevěné poličky

2. Lepení poličky

Před lepením nejprve přebrousíme vnitřní plochy (jelikož vnitřní strany se po slepení hůře brousí). Následně naneseme lepidlo na zaříznuté zkosené plochy – spoje poličky. Pro nanášení lepidla je dobré použít silikonový štětec, se kterým nanesete lepidlo čistě a rovnoměrně. Jakmile je lepidlo nanesené, sevřeme spoje poličky například pomocí svěrky na rámy – ta zaručí skutečně pevné sevření, případně můžete použít pružnou stahovací pásku.

Výroba stylové dřevěné poličky

3. Finální úprava

Posledním krokem je obroušení vnějších ploch jemným brusným papírem. Finální povrchovou úpravu lze provézt např. nanesením vosku nebo nalakováním transparentním či pigmentovým nátěrem.




Zpět na seznam článků